Bezpieczeństwo pracy w piekarni jest w Twoim interesie

Wiele dziedzin działalności wytwórczej wiąże się ze szczególnymi wyzwaniami w obszarze bezpieczeństwa i higieny pracy. W niektórych z nich udało się je zredukować, przede wszystkim za sprawą coraz lepszych technologii i automatyzacji, dzięki czemu człowiek, choć nadal niezbędny, ma mniej bezpośredni kontakt z procesami, które obsługuje. Są jednak dziedziny, w których ani nie jest łatwo tego dokonać, ani niekoniecznie tego chcemy.

Praca rąk ludzkich tu pozostanie niezastąpiona

Z jakim apetytem zasiadamy do konsumpcji dowolnego wyrobu piekarniczego na wieść o tym, że od początku do końca zawdzięczamy jego powstanie w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej, nawet, jeśli użyto naturalnych składników? A z jakim wówczas, gdy na nasz stół trafia domowy wypiek? Czy wstępując do lokalu nie zachęca nas do pozostania w nim zapach dobiegający z jego własnej piekarni? Mimo, że wytwórstwo żywności jest i tak w dużej mierze zautomatyzowane, praca piekarza zniknąć nie może. Choć fundusze na badania, jakimi dysponują przemysłowi wytwórcy mogą być nieograniczone, ich możliwości wbrew pozorom wcale nie będą takie same. Średnie lub nawet mniejsze zakłady, nierzadko np. rodzinne, które dzięki swoim własnym recepturom zdobywają serca konsumentów, gotowych wydać więcej i nadłożyć drogi w codziennych zakupach, z gigantami ścigać się nie muszą.

Istnieją zatem dziedziny, w których rezultat pracy pełen jest takich subtelności, że zadowolenie, a może i zaskoczenie klientów uzyskać możemy tylko dzięki doświadczeniu i rękom fachowca. O ręce te musimy należycie zadbać.

Z temperaturą nie ma żartów

Wszędzie, gdzie czają się na pracownika jakiekolwiek zagrożenia, konieczne są odpowiednie środki ochrony. Zapewne niejeden z nas w różnych dziedzinach spotkał się z przypadkami doświadczonych wyjadaczy, pracujących w sposób powodujący, że w razie wizyty inspektora BHP wolą zrobić sobie przerwę. Każdemu jednak, prędzej czy później, niekiedy dosłownie, może powinąć się noga i wówczas to nie jest wyłącznie problem jego samego – ale nierzadko całego zespołu, który musi udźwignąć choćby skutki przerwy w pracy. Nie inaczej może być nawet w niewielkiej (a może zwłaszcza w niewielkiej) piekarni, tym bardziej dziś, gdy o fachowca nie jest łatwo. Rękawice piekarnicze są jednym z podstawowych środków ochrony, który pozwala bezpiecznie i sprawnie korzystać z pieca. Żadna prowizorka, na jaką pozwalamy sobie czasem w prywatnych kuchniach, nie ma tu uzasadnienia. Tym bardziej, że ceny rękawic dostępnych w naszym asortymencie wyposażenia piekarniczego zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Dobierając właściwy model, należy zwrócić uwagę na temperaturę, do jakiej jest certyfikowany, a także pewność chwytu, jaki zapewnia. Modele oferowane przez nas, z pewnością nie zawiodą żadnego użytkownika, a ewentualne oszczędności w tym obszarze zdecydowanie należeć będą do tych krótkowzrocznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *